Skip to content

2017 Expo Real Fuarı’ndaydık

Expo Real 2017 fuarına, 2008 yılından bu yana düzenli olarak katılıyoruz. İGD – İstanbul Gayrimenkul Değerleme’nin stratejik işbirliği yaptığı Almanya’da bulunan iş ortağı ile, Türkiye’deki 2017 Gayrimenkul Piyasası Raporu‘muzu, gayrimenkul yatırım fırsatları ve gayrimenkul piyasasına ilişkin verileri ve raporlarımızı potansiyel ve mevcut müşterilerimiz ile paylaştık.

Expo Real 2017’de 2003 katılımcı firma ve 41.500 ziyaretçi vardı. Yaklaşık 60.000 metrekare üzerine kurulmuş olan fuarda gayrimenkul profesyonelleri bir araya geldi. Bu fuarı 2008 yılından bu yana gezdik, bu defa sizleri de bu fuara götürmeyi istedik. Aşağıdaki video ile Expo Real hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Expo Real’de ağırlıklı olarak gayrimenkul danışmanlık firmaları, yatırım firmaları, değerleme firmaları yer alıyor. Bunlar dışında denetim firmaları da standlarıyla yer alıyor.

Fuara katılım biletle olabiliyor. Daha öncesinde bilet alabilirseniz, fiyatlar daha uygun oluyor.

Fuar toplamda altı holden oluşuyordu. Bu altı hol 64.000 metrekareye denk geliyor. Bu da yaklaşık 10 tane futbol sahası anlamına geliyor.

Expo Real 2017’de 2003 adet katılımcı ve 41.500 adet ziyaretçi vardı. Bu geçen seneye göre katılımcı sayısında %15’lik, ziyaretçi sayısında da %7’lik artış anlamına geliyor.

Bu sene fuarın teması gayrimenkul piyasasında yeniliklerdi. Özellikle teknolojik yeniliklerdi. Yenilikler standında 700 katılımcıdan seçilmiş projeler yer alıyordu. İlgi gören ve forumların da yapıldığı standlardan birisiydi. Fuarın konusu ise yükselen balon ve dikkatli oyunculardı. Özellikle bu konu çevresinde forum, seminer ve konuşma vardı. Fuara katılım ağırlıklı olarak 35 ülkeden gelen ziyaretçilerden oluşuyordu. Fuarda en çok ziyaretçi gelen ülkelerin başında, fuarın Almanya’da olması sebebiyle Almanya sıranın başındaydı. İkinci sırada ise İngiltere, Hollanda, Avusturya, İsviçre, Polonya, Fransa, Çekya, Amerika, Lüksemburg ve İspanya geliyordu.

Özellikle ilk günün sonuna doğru etkinlikler var. Birinci ve ikinci gün etkinlikler yapılıyor. Son gün, saat 15.00 ten sonra fuar toplanmaya başlıyor.

Fuarda kimlerin standları vardı? Ağırlıklı olarak Almanya’daki eyaletlerin standları, bankaların, yatırım bankalarının, gayrimenkul yatırım ortaklıklarının, gayrimenkul değerleme şirketlerinin, gayrimenkul yatırım danışmanlık şirketlerinin, market zincirlerinin, sigorta şirketlerinin, emeklilik fonlarının, hukuk firmalarının, emlak komisyonculuğu firmalarının, gayrimenkul geliştiricilerin, tasarımcıların, şehir planlama firmalarının, belediyelerin yani gayrimenkul ve şehirler ilgili olan 2000’i aşkın katılımcı standlarıyla fuarda yer alıyordu.

REIN olarak adlandırılan standda, 700 katılımcının hazırladığı standda seçilmiş 25 proje vardı. Bu projelerin tamamı, gayrimenkulle ilgili teknolojik alandaydı.

Fuarın üst katlarında, konferans odaları var. Bazı firmalar, konferans odalarını fuar boyunca belli zamanlarda kiralıyorlar.  Ve bu süreler içerisinde, konferanslar ve seminerler düzenliyorlar. Fuarda seminer düzenleyen bu firmalar sizlerden kartvizitinizi alarak, daha sonrasında hazırladıkları size sundukları seminerlerin bir kopyasını e-posta ile gönderebiliyorlar.

Fuar October Fest kutlamalarının, bir sonraki gününde başlıyor. Eğer fuara katılacaksanız, bir gün öncesinde giderek hem October Fest’in kapanış günündeki etkinliklerine de katılabilme şansınız var.

Fuarda sırasında, forumlarda oldukça değerli katılımcılar bir araya gelmek mümkün olabiliyor. Örneğin forumlardan birisinde ünlü, Nobel ödüllü Prof. Joseph Stiglitz’in katılımcı olarak yer alması ve görüşlerini paylaşması oldukça kıymetliydi.

Fuarı 1000 gazeteci ve 400 konuşmacı vardı. Bu 400 konuşmacı yaklaşık 100 konferans, seminerde gayrimenkulle ilgilenen herkesle bilgilerini ve fikirlerini paylaştı.

Fuarda yeme-içme alanları var. İçeride ve dışarıda olmak üzere. Ekim ayında Münih aşırı soğuk olmuyor. Videoda da görebildiğiniz gibi, herkes dışarıda oturabiliyor. Bunun yanısıra, birçok standda da ikramlar oluyor.

Expo Real’e katılmayı düşünüyorsanız, fuar öncesinde konaklama işini çözmeniz gerekiyor. Çünkü Münih, fuar zamanında özellikle konaklama için pahalı olan bir şehir. En azından üç ay öncesinden, konaklama işini çözmenizde fayda var. Yoksa fiyatlar giderek artıyor ve yer bulma imkanı da zorlaşıyor.

2017 Expo Real’i bitiriyoruz. Artık son anlar fuardaki. Fuarda birçok standı ziyaret etmeye çalıştık. Birçok seminer ve konferansa katıldık. Bunların bazılarında sizler için çekim yaptık. Bütün standları çekmeye çalıştık sizler için. Umarım sizler de keyifli bir zaman geçirmişsinizdir. 2018 Expo Real’e kadar hoşçakalın.

Gayrimenkul değerleme uzmanıyım, 2005 yılında İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. yi ortağımla beraber kurduk. SPK ve BDDK lisanslı şirketimde tüm Türkiye'de 150.000'i aşkın gayrimenkul değerleme raporunu iş arkadaşlarımla beraber hazırladık. Türkiye ve Birleşik Krallık'tan değerleme lisansım var. Şimdilerde doktoramı gayrimenkul alanında yapıyorum.

Youtube'da Gayrimenkul Okulu adlı kanalımla bildiklerimi paylaşıyorum:
https://www.youtube.com/gayrimenkulokulu
Gayrimenkul Yazılarımı kişisel bloğumda paylaşıyorum:
https:/www.celalerdogdu.com

Back To Top
Ara