Skip to content

Türkiye Muhasebe Standartları ve Gayrimenkul Değerlemesi

UFRS (Uluslararası Finansal Muhasebe Standartları) ile TMS (Türkiye Muhasebe Standartları) çerçevesinde  ve  Bağımsız Denetim kapsamında şirket varlıklarının gerçeğe uygun değerlerinin raporlanması.

Ülkemizde uzun yıllar mali tablolar yalnızca vergi mevzuatı çerçevesinde düzenlenmiştir. Yeni Ticaret Kanunu’nun kabulüyle şirketler vergi muhasebesinin yanı sıra uluslararası muhasebe standartlarıyla uyumlu finansal muhasebe uygulamasına geçiş yapacaklardır.

Duran Varlıkları Değerlemesi

Vergi muhasebesi bir işletmenin vergi mevzuatına göre durumunu göstermektedir. Özellikle duran varlıklarına yönelik  maliyet bedeli ve amortisman uygulamaları nedeniyle işletme varlıklarının bilanço değeri gerçek değerinin çok altında kalmaktadır. Bu durumda vergi mevzuatı çerçevesinde hazırlanan mali tablolar işletmenin gerçek ticari durumunu yansıtmamaktadır.

İşletmenin gerçek ticari durumunu, varlıklarının  ve borçlarının gerçeğe uygun değerini  finansal muhasebe göstermektedir. Bu nedenle işletmeler vergi muhasebesinin yanı sıra    gerçek ticari durumlarını göstermek üzere uluslararası muhasebe standartlarıyla uyumlu mali tablolar hazırlamaktadırlar. Yeni Türk Ticaret Kanunu belli kriterleri sağlayan şirketlerin uluslararası muhasebe standartlarıyla uyumlu Türk Muhasebe Standartlarına uygun mali tablolar hazırlaması zorunlu hale getirilmektedir. Bu mali tabloların gerçeğe uygunluğu ise Bağımsız Denetim kuruluşlarınca denetlenmektedir.

Türk Muhasebe Standartlarına Göre Menkul ve Gayrimenkul Değerleme

Türk Muhasebe Standartları gayrimenkullerin, makine ve ekipmanların gerçeğe uygun değerleriyle mali tablolarda yer almasını gerektirmektedir. Bu çerçevede işletmeler gerek gayrimenkullerini, gerek makine ve ekipmanlarını, gerekse marka ve patent gibi varlıklarının gerçeğe uygun değerlerini değerleme kuruluşlarından alacakları değerleme raporlarıyla belgelemek durumundadırlar.

Değerleme Raporu

İstanbul Değerleme işletmelere ve bağımsız denetim kuruluşlarına  UFRS(Uluslararası Finansal Muhasebe Standartları) ve  TMS (Türkiye Muhasebe Standartları)  kapsamında varlıkların gerçeğe uygun değerinin raporlanmasında  ihtiyaç duyulan profesyonel desteği sağlamaktadır.

Gayrimenkul değerleme uzmanıyım, 2005 yılında İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. yi ortağımla beraber kurduk. SPK ve BDDK lisanslı şirketimde tüm Türkiye'de 150.000'i aşkın gayrimenkul değerleme raporunu iş arkadaşlarımla beraber hazırladık. Türkiye ve Birleşik Krallık'tan değerleme lisansım var. Şimdilerde doktoramı gayrimenkul alanında yapıyorum.

Youtube'da Gayrimenkul Okulu adlı kanalımla bildiklerimi paylaşıyorum:
https://www.youtube.com/gayrimenkulokulu
Gayrimenkul Yazılarımı kişisel bloğumda paylaşıyorum:
https:/www.celalerdogdu.com

0 0 oylar
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Back To Top
Ara
0
Bu yazıya yorum bırakabilirsiniz...x